T.Skretting Maskinstasjon og Service
Publisert 13.11.2020
T.Skretting Maskinstasjon & Service
Trond er en skikkelig entreprenør, og i 2002 startet han virksomheten han i dag eier og driver, T.Skretting Maskinstasjon og Service. Maskinstasjonen har i flere år vært en viktig samarbeidspartner for oss i Orkel Direkte, både på salgs- og servicesiden. Vi tok en prat med Trond for å høre om erfaringene han har fått rundt utstyret.
Maskinstasjonen
Maskinstasjonen er lokalisert på Varhaug, Jæren, rundt 45 minutter sør for Stavanger. På gården ved Dysjalandsvegen Skretting holder til på Varhaug, Jæren, rundt 45 minutter sør for Stavanger. Gården han bor på med familien sin er også headquarter for maskinstasjonen, så det er kort vei over fra familieliv til arbeid, forteller Trond. I tillegg har de lokaler sentralt på Varhaug.
Om det skulle være gjødsling, kalking, plantevern, jordarbeiding eller grashøsting, har maskinstasjonen utstyr for å dekke de aller fleste behov. I dag utgjør Orkel-maskiner en stor del av maskinparken. Han har slåmaskinkombinasjon, samleriver, sprederive og rundballepresser som får kjørt seg mange timer med tunge avlinger hver sesong.
Bilde fra maskinstasjonens lokaler v Ånestadvegen på Varhaug
Slåmaskin
Slåmaskinkombinasjonen de kjører er en SILVERCUT DISC 900C FC butterfly, og en frontmontert SILVERCUT DISC 340F FC S-Flow han har brukt siden 2015/16-sesongen. Etter å ha kjørt 3 forskjellige merker på slåmaskin tidligere, forteller Trond at de var spente på hvordan denne maskina ville klare seg, og hadde høye forventninger. – Vi så fort at maskina innfridde til hvor fint den slo graset, forteller Trond, før han legger til: – dette er viktig for at gjenveksten skal bli så bra som mulig. – For å konkludere etter å ha kjørt i 5 sesonger, så er bjelken på denne maskina en klar styrke sammenlignet med tidligere maskiner vi har prøvd. Ingen av de tidligere slåmaskinene våre har hatt en så hel og fin bjelke etter så lang tid, sier han.
Som entreprenør er det viktig å unngå driftsstans under den hektiske sesongen. De pleier vanligvis å kjøre slåmaskinene i rundt 5 sesonger før de bytter dem ut. Deretter kan de bruke maskina som back-up, eller som innbytte i ny maskin.
Samleriver
I 2016 kjøpte Maskinstasjonen sin første 2-rotors samlerive fra oss, en STAR 850/26 T. De la umiddelbart merke til at rivene var gode til å følge terrenget uten å ta med forurensninger som jord og lort. Året etter, i takt med økt oppdragsmengde, investerte de i enda en 850-rive. – Vi så at vi kunne kjøre fortere med disse rivene sammenlignet med noen av rivene vi tidligere hadde kjørt, uten at det gikk ut over kvaliteten på fôret. Dette førte til bedre kapasitet på samme arbeidsbredde, fordi vi kunne kjøre fortere, sier Trond. Videre liker han at rivene er funksjonelle, med en enkel oppbygging og lite dilldall, samt at den legger fine strenger å kjøre etter med pressa. Forholdet pris-kvalitet er også gunstig på disse rivene, mener Trond.
Sprederive
Maskinstasjonen har også en 14-rotors(!) sprederive, en SPIDER PROFI 1500/14 T, som han kjøpte tilbake i 2015. Sett opp mot slåmaskina og samlerivene, har ikke sprederiva like mange timer i drift i året. Det vil avhenge mye av værforhold under slåttene, men dersom det plutselig skulle komme nedbør etter slåtten, blir behovet for ei sprederive stort, forklarer Trond. I tillegg er sprederive noe bøndene gjerne kjøper selv, siden bruksvinduene er korte og maskinene relativt billige. På spørsmål om han er fornøyd med riva, svarer Trond: - Veldig fornøyd! Den er vanvittig god til å snu hele materialet og har et svært godt «spreiebilete» som legger et voldsomt jevnt og fint teppe etter seg.
Som entreprenør er det viktig å være effektiv, og dette er en av grunnene til at de kjøpte en 14-rotors rive, med arbeidsbredde tett opp mot 15 meter. Mest mulig areal på kortest mulig tid. – Vi var jo litt skeptiske til å skulle ha en så bred maskin, når noen av skiftene her nede også kan være ganske små. Det vi derimot oppdaget, var hvor raskt og enkelt det var å «brette» sammen- og slå ut riva. Det gjorde at vi greide å utnytte størrelsen på riva enda mer enn vi trodde på forhånd. Så i stedet for 2 mann med mindre river, klarer vi oss med én mann, forteller Trond Skretting. Han legger også til at terrengfølgingen er topp klasse, hvor han peker på bærehjulene som går foran riva i arbeidsstilling som en viktig faktor.
HiQ og GP1270 K
Orkel-presse har Trond kjørt siden 2006. I dag har han 2 stk Orkel HiQ (en fra 2014 og en fra 2016) som begge har gått over 30.000 baller, i tillegg til en GP1270 kombi fra 2018 som har gått i overkant av 10.000 baller. Det han ønsker å trekke frem som Orkel-pressenes fortrinn er måten de håndterer alle typer forhold-, og gresstyper på. Enten det er gode, tørre forhold, eller søkkvåte forhold, fungerer pressene godt. – Særlig 1270’en er god under krevende, våte forhold. Uansett forholdene, har det aldri hendt at det har vært så ille at jeg har måttet snu og kjøre hjem, sier Trond. Han trekker også frem tettheten i ballene, og da spesielt HiQ’en som lager voldsomt kompakte og tunge baller - mye på grunn av den hydrauliske kammerlåsen.