Ronny Eide er heltids bonde og holder til i Lomunddalen sammen med sin familie. De tok over gården i 2008 og kjøpte på det tidspunktet en 2006-modell Orkel GP1260 for å produsere rundt 600 ball i året. Siden den tid har gården vokst en del, og i dag har de i overkant av 40 melkekyr som produserer rundt 380 tonn melk i året. -Den eldste delen av fjøset er fra slutten av 70-tallet, og i 2012 bygde vi om fra båsfjøs til robotfjøs, forteller Ronny.
Fra 1260 via 1260 til HiQ
- Den første 1260-pressa vi hadde, en 2006-modell, var vi jo stort sett godt fornøyde med. Men da vi oppgraderte til en 2015-modell, som vi har hatt frem til nå, var det som en revolusjon! Så mye bedre å presse med, forteller Ronny om de foregående pressene de har hatt. Nå har han hentet Orkel-presse nummer 3; en 2018-modell Orkel HiQ. Selv om det føltes revolusjonerende å gå fra 2006- til 2015-modell GP1260, ser ikke Ronny for seg at det blir like stor forandring å gå over til HiQ. Likevel er forventningene høye til HiQ-pressa han har hørt mye bra om fra venner og bekjente.
Hydraulisk kammerlås
Ronny hadde flere argumenter for at valget falt på Orkel-presse, men ønsket å trekke frem spesielt servicen og tilgjengeligheten til deler dersom han skulle komme ut for noe. – Når man kan ta turen til Fannrem, og alt er tilgjengelig der, er det en veldig real forsikring å ha. Valget falt på en HiQ fremfor en GP1270, siden jeg var på utkikk etter presse med hydraulisk kammerlås kontra mekanisk låsing, forteller Eide. På HiQ-pressa har man kammerlåsing med «aktivt kammer funksjon» (ACC) som gjør at bakluka pulserer. Avhengig av driftsforhold vil dette kunne bidra til at densiteten forbedres med inntil 15%, sammenlignet med ordinære fastkammerpresser. I tillegg er HiQ’en utstyrt med 710/35 R22,5’’ hjul som gjør at den flyter godt på jordene. Han trekker også frem veiesystemet som en spennende funksjon han har høye forventninger til. Pressa er nemlig også utstyrt med Orkel BaleWay veiesystem, som veier hver enkelt rundball som presses.
Spare plast
Eide er også spent på om HiQ’en får inn mer fôr i ballene og om den vil fungere på jordene han presser. – Det er ikke akkurat flatt oppe i Lomunddalen, og jeg hadde en HiQ på demokjøring et par år tilbake som slet litt, men det var vel kanskje fordi traktoren var litt liten. Nå har jeg skremt opp 6’ern til bortimot 200hk så håper at det skal gå som en lek, sier Ronny. Han er også nysgjerrig på om han kan spare plast med HiQ’en kontra 1260’en. Ved å ha høyere tetthet og dermed mer fôr i hver ball, vil balleantallet kunne reduseres og han kan forhåpentligvis spare både miljøet og pengeboka for pakkeplast.
3500 baller
I Lomunddalen antar Ronny å presse opp imot 3500 rundballer denne sesongen, det er der de har ligget de siste par sesongene. Omtrent 1/3 av disse er leiekjøring, hvor han er glad for å kunne bistå og hjelpe naboene sine. I tillegg til Orkel-presse har Ronny også ei Orkel samlerive. Ei 2-rotors Orkel STAR 850 samlerive som de er godt fornøyde med.
Fortsatt vinter
På telefon tidlig i mai konstaterer Ronny at det fortsatt ikke er mye som tyder på at slåtten nærmer seg: – Her er det stort sett 2 årstider, det er sjelden noe særlig til vår. Her går det rett fra vinter til sommer.
Sommeren kommer nok i år også, så vi i Orkel Direkte håper alt fungerer som det skal og at det blir mange harde baller i Lomunddalen!